U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Het Museum om de Hoek (ModH)

Het Museum om de Hoek (ModH)

maandag, 08 april 2019 14:28

Het Theo Thijssen Museum is betrokken bij het initiatief “Museum om de Hoek”. Op vrijdag 29 maart is er een kennismakingsbijeenkomst geweest. Doel van dit initiatief is om de samenwerking tussen een dertigtal Amsterdamse musea te bevorderen en te werken aan het aantrekken van publiek voor alle deelnemende museale initiatieven. Het museum beoogt een eerste manifestatie op 27 oktober aanstaande. Op die dag wordt jaarlijks de verjaardag van Amsterdam gevierd, in die zin dat voor de eerste keer de naam van Amestelledamme is opgeschreven en wel onder een Tolbrief van Graaf Floris de Vijfde, die de Amsterdammers vrijheid van tol in het hele Graafschap Holland verschafte. Met de datum eronder: 27 oktober 1275. Vandaar in 2025 de viering van 750 jaar Amsterdam. Het idee is geboren om jaarlijks de Verjaardag van Amsterdam te vieren met een mini-ModH. Elke deelnemer aan ModH stelt elk jaar een object, een voorwerp, een verhaal, een gebeurtenis centraal en stelt dat tentoon. In 2025 worden al deze objecten, verhalen en gebeurtenissen van alle ModH deelnemers in een centrale ruimte tentoongesteld. Naar een definitieve locatie wordt nog gezocht.

Website: www.museumomdehoek.nl

CITAAT VAN DE MAAND

"Jarenlang heb ik het stilgehouden, de jongen uit het oliewinkeltje. () Zijn moeder was een ongetrouwde juffrouw, maar hij had een erg aardige oom, die dikwijlss avonds in het kamertje achterhet oliewinkeltje kwam zitten. En dan dronken ze een glaasje pons of zo, en hij, Ferdinand, kreeg ook een glaasje, met een beetje veel water er bij.  ()
Na een ruzieavond is de oom weggebleven, en toen kwam er een nette kommensaal, die aanspreker was. Het was in de influenzatijd* en de aanspreker verdiende grof geld.

 (De jongen uit het oliewinkeltjes, in: De Nieuwe School juli 1910, herdrukt de bundel Egeltje, 1929.) 

*Thijssen bedoelt waarschijnlijk de griepepidemie in de winter van 1889-1890.

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie