U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Wandelingenaanbod Theo Thijssen Museum

Wandelingenaanbod Theo Thijssen Museum Speciaal

maandag, 08 april 2019 14:28

Het wandelseizoen begint weer.

Alle wandelingen starten bij het museum (Eerste Leliedwarsstraat 16) en beginnen om 13.00 uur. De wandelingen duren ongeveer 2 uur. Deelname is € 8,- p.p., incl. toegang tot het museum. Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) gratis.

Reserveren noodzakelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020 - 420 71 19.

Hieronder het overzicht van gegidste wandelingen door medewerkers van het Theo Thijssen Museum.

N.B. IN HET THEO THIJSSEN BULLETIN STAAT ABUSIEVELIJK VERMELD, DAT DE WANDELING JONGENSDAGEN OP 27 SEPTEMBER IS. DIT MOET ZIJN 29 SEPTEMBER

 

Zondag 12 mei: De Jordaan van Theo Thijssen.

Museumdirecteur Rob de Klerk voert u door de buurt langs een reeks van plekken die een rol speelden in Theo Thijssens jeugd – en die van zijn romanfiguren als Kees Bakels en Joop van Santen.  We zien onder meer zijn woningen, zijn scholen, de huizen van zijn vriendjes en buurtwinkels. En we ontdekken waar Kees Bakels en zijn vriendjes voor het eerst de legendarische zwembadpas oefenden. (Ter gelegenheid van Moederdag mogen moeders vandaag gratis mee!)

Zondag 2 juni De rode Jordaan alias: Palingoproertoer.

 In geen andere Amsterdamse buurt woonden eind 19de eeuw zo veel socialisten als in de Jordaan, al waren ze ook hier een gideonsbende – met intensieve onderlinge banden. De buurt speelt dan ook een hoofdrol in het proefschrift uit 2001 van Dennis Bos, onze gids van vandaag: Waarachtige volksvrienden. De vroege socialistische beweging in Amsterdam 1848-1894. Ook vader Thijssen was ‘rood’, net als een aantal naburige winkeliers. Een van de meest dramatische momenten uit die jaren was het Palingoproer van juli 1886.

Zondag 30 juni: Krotten en sloppen.

 De titel van deze geruchtmakende brochure van socialist Louis Hermans uit 1901 past ook goed voor deze wandeling (o.l.v. Peter-Paul de Baar) met als thema: woonellende in de Jordaan rond 1900. Met speciale aandacht voor de talloze ‘gangen’ in deze buurt: sleuven tussen de huizen die toegang gaven tot verborgen krotten. Verreweg de meeste verdwenen, maar wie goed kijkt vindt er nog een aantal.

Zondag 1 september De Jordaan in de literatuur Deze stevig geromantiseerde volksbuurt figureert in het werk van heel wat romans- en liefschrijvers. Behalve Thijssen ook Multatuli, Jan van Looy, Jan Ligthart, Israël Querido, Louis Davids, A.M. de Jong, Sal Santen, Lucebert, Theun de Vries, Henvo, Simon Vinkenoog, Eli Asser, Jan Kal, A.F.Th. van der Heijden, Ischa Meijer, Nicolaas Matsier, Trude de Jong en Suzanna Jansen.  Gids is Hans Huijboom.

 

Zondag 29 september:  Het decor van Jongensdagen.

Op 14 september openen we onze nieuwe tijdelijke expositie: over Thijssens enige kinder    boek, Jongensdagen uit 1909. Geïnspireerd op zijn eigen prille tienerjaren (1891-1894), kort na de dood van zijn vader, toen zijn moeder een winkeltje had op de Brouwersgracht. O.l.v. Peter-Paul de Baar verkennen we het decor van zijn verhaal.

Zondag 13 oktober Het decor van Jongensdagen

Zie boven. Ditmaal is Tessel Dekker onze gids.

CITAAT VAN DE MAAND

“Daar waren ze de gracht afgerend; en ja, hoor, op de brug, daar liep een jongen, een werkjongen met een lange broek; en over z'n hoofd hing z'n zwembroekje te drogen; z'n wangen waren blauw. Ze stonden met z'n vieren den jongen aan te gapen; hij, fluitend, kwam vlak langs ze. „Fijn water?" vroeg de brutale Klaas hem. De werkjongen was natuurlijk beledigd. „Watte?" snauw- de hij, en hij maakte een gebaar om Klaas weg te jagen. Maar Ko en Ay en Henk drongen tegen hem aan; en Ko gaf hem kleine duwtjes en zei: „As je lef hebt, moet je met mij beginners. 'k Ben nogal bang voor je lange broek!" De werkjongen keek ze alle drie met minachting aan; maar hij deed niets, en liep door. Klaas stond op 'n eerbiedigen afstand en riep hem na: „He zeg! He! Een kwartje asje op je broek trapt!"      

(Jongensdagen”, blz. 35,36)

 

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie