U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws Bloemenhulde aan onsterfelijke Theo Thijssen

Bloemenhulde aan onsterfelijke Theo Thijssen

dinsdag, 01 januari 2019 18:30

Bij zijn standbeeld op de Amsterdamse Lindengracht bracht een groep fans op zondag 23 december een bloemenhulde aan schrijver en scboolmeester Theo Thijssen (1879-1943), ter gelegenheid van diens 75ste sterfdag. Dr. Bernard Kruithof, voorzitter van de Stichting Theo Thijssen, wees op de onsterfelijkheid van Thijssens werk en las een fragment voor uit zijn meesterwerk Kees de jongen. Na afloop van de kleine ceremonie hieven de aanwezigen het glas op Thijssen in het naburige Theo Thijssen Museum, in zijn geboortehuis Eerste Leliedwarsstraat 16. Op de foto: Bernard Kruithof leest voor. In het midden Rik Thijssen, kleindochter van de schrijver.

CITAAT VAN DE MAAND

"Jarenlang heb ik het stilgehouden, de jongen uit het oliewinkeltje. () Zijn moeder was een ongetrouwde juffrouw, maar hij had een erg aardige oom, die dikwijlss avonds in het kamertje achterhet oliewinkeltje kwam zitten. En dan dronken ze een glaasje pons of zo, en hij, Ferdinand, kreeg ook een glaasje, met een beetje veel water er bij.  ()
Na een ruzieavond is de oom weggebleven, en toen kwam er een nette kommensaal, die aanspreker was. Het was in de influenzatijd* en de aanspreker verdiende grof geld.

 (De jongen uit het oliewinkeltjes, in: De Nieuwe School juli 1910, herdrukt de bundel Egeltje, 1929.) 

*Thijssen bedoelt waarschijnlijk de griepepidemie in de winter van 1889-1890.

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie